• |
  • |

Tecnologia antigravetat en rehabilitació per als pacients d'Umivale Activa

Alter G en Barcelona

L'última tecnologia en rehabilitació de lesions en extremitats inferiors es diu tapís Anti-Gravetat AlterG VIA i ha estat adquirida por la mútua Umivale Activa per als seus mutualistes de Catalunya.

Tecnologia patentada per la NASA que permet accelerar la recuperació de lesions gràcies a la força levitatòria, que genera un entorn sense gravetat que redueix el pes corporal del pacient fins a un 80%. Aquest nou equip s'ha situat en el centre assistencial que la mútua posseeix a Barcelona i es complementa amb un segon tapís a Tarragona.

“En reduir el pes de l'usuari aconseguim que pacients que requeririen d'una marxa amb ajuda de crosses puguin estar dempeus i fins i tot introduir la reeducació de la marxa sense crosses en fases inicials del període de rehabilitació, amb uns paràmetres de càrrega i velocitat adaptats a la fase de la patologia i amb els beneficis que això comporta tant a nivell físic com psicològic del pacient. Amb això ajudem al procés de recuperació prevenint l'atròfia per desús, mantenint un bon patró de marxa i ajudant a un millor control motor, entre altres beneficis”, ha destacat Vicente Pontes, responsable de fisioteràpia d’Umivale Activa.

A aquesta tecnologia, amb la qual ja comptava la mútua en alguns dels seus centres, s'afegeix la digitalització. “Ja comptem des de 2016 amb la tecnologia antigravetat orientada a la rehabilitació dels nostres pacients - com és el cas del model de Tarragona- però ara hem fet un pas més adquirint l'últim model AlterG que permet monitorar digitalment els avanços en la seva recuperació i objectivar la qualitat del patró de marxa, evitant compensacions en el patró gràcies a la visualització dels paràmetres com la distribució de la càrrega o la longitud del pas entre tots dos membres inferiors, entre altres”, ha afegit Pontes.

Es tracta d'una cinta caminadora que gràcies al flux d'aire a pressió en una bossa estanc aconsegueix la ingravitació en la part inferior del cos, cames i malucs, sense que afecti la part superior. La cinta i totes les seves funcions es controlen des d'una pantalla tàctil on es calcula el pes de l'usuari per a regular les variacions en la gravetat, inclinació, velocitat, així com la durada de l'exercici, les calories consumides, el ritme, la distància i la freqüència cardíaca.

El tapís mostra a més la simetria en el suport del pes corporal per a analitzar en quina cama es carrega més el pes, la cadència de la marxa, la simetria en el temps de suport i en la longitud del pas. “Amb tota aquesta informació el sistema emet un informe que ens arriba via wifi o usb al nostre sistema informàtic per a poder recapitular en tot moment l'evolució del pacient i els paràmetres utilitzats en cada programa de l’AlterG, per a seguir una evolució del tractament i poder augmentar la càrrega de manera progressiva, controlada i adaptada depenent de la fase de la patologia”.

Disposa a més d'un sistema de vídeo dins del tapís per a reproduir en temps real l'exercici en la pantalla tàctil i ajudar així a aconseguir un biofeedback directe amb el pacient, permetent la visualització de la seva marxa i ajudant a les correccions oportunes per part del pacient amb l'ajuda del/la fisioterapeuta.

Finalment la cinta dona l'opció de registrar la sensació de dolor que està experimentant el pacient per anar adaptant el programa a l'estat funcional del pacient i adequar així el tractament amb el AlterG.

A més dels centres de Barcelona i Tarragona, la mútua disposa d'equips antigravetat a Madrid, Gijón, València i Alacant.

23/01/2024


También te puede interesar