• |
  • |

Quins hàbits alimentaris hauria de canviar per prevenir les malalties cardiovasculars?

Segons l'Organització Mundial de la Salut, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al nostre país. En l’àmbit laboral, encara que aquestes representen un percentatge relativament petit sobre el total de les patologies no traumàtiques, tenen una importància especial pel que fa a la seva gravetat.

L’alta prevalença de les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc, així com el seu impacte en la salut, en la qualitat de vida i les seves conseqüents repercussions econòmiques i socials, fan que la prevenció i promoció de la salut cardiovascular s’estableixi com un repte.

Els factors de risc conductuals més importants d'aquestes malalties són el sedentarisme, el consum nociu d'alcohol, l'alimentació poc saludable i el consum de tabac. I els seus efectes poden manifestar-se en forma d'hipertensió, excés de colesterol i triglicèrids en sang, hiperglucèmies i fetge gras. De fet, al llarg de l'article ens adonarem que les causes i els factors que predisposen a les malalties cardiovasculars estan relacionats entre si.

Per tant, si controléssim aquests factors de risc metabòlic o associats a males conductes adquirides per la persona, podríem reduir el nombre de morts. A més, les dades mostren que aquestes patologies no es limiten a la gent gran, sinó que estan impactant amb força en tots els grups d'edat adulta.

Tenint presents aquestes dades i la importància d'actuar sobre els factors de risc, veurem quins hàbits alimentaris podem canviar per prevenir les malalties cardiovasculars i augmentar la nostra qualitat de vida.

Consells alimentaris per a la diabetis mellitus tipus II (DM II)

La diabetis tipus II és una malaltia que causa un augment del sucre a la sang per una resistència a la insulina. Les cèl·lules fallen a l'hora de respondre a la insulina apropiadament i es produeix una hiperglucèmia i hiperinsulinèmia postprandial i basal.

Quins hàbits alimentaris he de disminuir per prevenir i/o reduir la DM II? Pren nota dels aliments que s'aconsella reduir, no només per a aquesta patologia, sinó per a totes les que explicarem:

  • Redueix el consum de begudes alcohòliques.
  • Redueix el consum d'aliments rics en sucres afegits.
  • Minimitza el consum d'aliments rics en greixos saturats (com l'oli de palma) i greixos trans o hidrogenats.
  • Disminueix el consum de cereals refinats, és a dir, pa, pasta i arròs integral.

Quins hàbits alimentaris he de seguir per prevenir i/o reduir la DM II? Fes un cop d'ull als consells que et donem, ja que ens serviran per a totes les malalties que t'expliquem en aquest article.

  • Augmenta els aliments rics en fibra, com ara pa, pasta i arròs integral, llegums, fruites, verdures i fruita seca. L'efecte de la fibra al nostre organisme és molt beneficiós, perquè evita els pics de glucosa a la sang i n'afavoreix una absorció més lenta.
  • Incorpora en el dia a dia aliments rics en greixos saludables, com oli d'oliva, alvocat i fruita seca.
  • Planifica els dinars i sopars amb el plat saludable.
  • Menja 5 racions de fruita i verdura al dia.

Consells alimentaris per a les dislipèmies

Les dislipèmies consisteixen en la presència d'alts nivells de lípids (colesterol, triglicèrids o tots dos) que són transportats per les lipoproteïnes en sang i provoquen un risc mínim de cardiopatia si està per sobre dels valors establerts.

Hi ha diverses causes i factors que influeixen en la síntesi i l'elevació dels nivells de colesterol i triglicèrids, però una de les més comunes s'ha associat amb un consum excessiu de sucres, greixos poc saludables (palma i hidrogenats) i l'alcohol.

A més dels consells que t'hem donat anteriorment, en les dislipèmies també serà interessant optar per làctics naturals sense sucres ni edulcorants, potenciar el consum d'aliments amb esterols vegetals (presents en aliments d'origen vegetal) i ingerir ous, 3-4/setmana, ja que el seu consum no afecta els nivells de colesterol a la sang.

Consells alimentaris per a la hipertensió arterial (HTA)

Es tracta d'un augment persistent de la pressió arterial, la força exercida sobre la paret de les artèries al llarg de l'organisme. Els canvis que es poden dur a terme per prevenir aquesta patologia s'enfoquen principalment a portar un estil de vida saludable, practicar exercici de manera regular, abandonar l'hàbit tabàquic, aprendre a gestionar l'estrès i fer canvis dietètics.

Quins hàbits alimentaris he de seguir per prevenir i/o reduir l'HTA? A més dels que hem compartit fins ara, també és important:

  • Augmentar els aliments rics en potassi (plàtans, kiwis, bròcoli i tomàquet).
  • Reduir els aliments envasats rics en sal, com ara companatges, embotits, sopes i cremes, pizzes i formatge curat.
  • Optar per làctics naturals desnatats sense sucres ni edulcorants.
  • Emprar sal iodada, baixa en sodi o espècies per donar sabor als nostres plats.

Consells alimentaris per al fetge gras

És una malaltia hepàtica crònica caracteritzada per l'acumulació de greix a les cèl·lules del fetge, els hepatòcits, en forma de gotes i que es componen principalment de triglicèrids.

Sol ser una patologia que no genera símptomes en la majoria de les persones, encara que algunes presenten inflor abdominal, plenitud i digestions pesades. Però la gravetat de l'esteatosi hepàtica no alcohòlica rau en les conseqüències irreversibles quan es passa a situació de fibrosi i cirrosi.

Sobre els hàbits alimentaris que cal disminuir i seguir per prevenir o reduir el fetge gras, els hem anat comentant, així que només et recomanem reforçar-los tots en el teu dia a dia, prenent decisions conscients i saludables per tenir un millor estat de salut.

 

Consulta aquí el material de la jornada

Inscriu-te aquí a les nostres jornades de l'Escola de Salut

 

12/07/2024


También te puede interesar