• |
  • |

Benestar emocional: la por

miedo freepick

La quarta jornada de Benestar Emocional edició 2024 s'endinsa en l'altra de les quatre emocions bàsiques de l'ésser humà: la por.

És possiblement la primera emoció que sentim en arribar a aquest món. La por està molt associada als canvis i és una emoció totalment inevitable perquè forma part del nostre instint de supervivència. Per això l'única cosa que podem fer és aprendre a gestionar aquesta por.

Davant una situació de canvi, la nostra part racional intentarà bloquejar-nos per no viure aquesta experiència. Així que la primera idea força que ens deixa la doctora Sandra Alonso és que la por es travessa, s'ha de mirar de cara per vèncer-la i s'aprèn a gestionar.

 

Formes en què la por es manifesta

La por es manifesta a través de la fugida i el bloqueig, però també es pot exterioritzar a través de la indecisió. El perfeccionisme fins al nivell del bloqueig és una altra manera de manifestar la nostra por i, per contra, a través de la sensació de no creure't prou bo, també coneguda com «la síndrome de l'impostor».

Així, per “travessar” aquesta por no ens podem quedar només en el problema, sinó que cal fer-hi front buscant-ne la solució i focalitzar-nos-hi.

En aquest sentit, Sandra Alonso ens insta a treballar perquè la nostra determinació sigui més forta que la nostra por. “La por ens arriba a enfortir, perquè ens fa més amos dels nostres actes, és a dir, quan som capaços de sentir aquesta emoció, sentir què està passant i, així i tot, avançar, ens adonem que sí que som nosaltres els que decidim, i no la nostra por.”

 

Centrar-nos en el per a què? en lloc de fer-ho en el per què?

El per què? ja ha passat, només ha d'existir l'aquí i l'ara, per això hem de buscar aquest per a què?: quina és la finalitat, què he d'aprendre d'això… Hem de trobar el significat de les coses que ens ocorren, buscar aquesta part racional per disminuir l'emoció. La por només té una pregunta: I si…? Però nosaltres en tenim moltes més per conèixer-la, comprendre-la i decidir.

 

Entrevista la teva por

Esbrinem a què tenim por: per a què m'està alertant?, quina és la intenció positiva del missatge?, és una por real o irreal?, com de probable és que passi?, és present o un futur incert?, quin és el millor i el pitjor escenari?...

Una vegada hem donat resposta a totes aquestes preguntes, ens adonarem que ja tenim un pla i que, com més racionalitzem, més disminuïm la intensitat de la por.

 

Actua

Cap por se supera només pensant. Hem d'actuar, perquè no saps del que ets capaç fins que ho intentes. Així que hem d'afrontar-la, com qualsevol altra emoció, des dels tres components: (vegeu els anteriors articles de benestar emocional)

 

  • Conductual: a través de la distracció, del suport social amb el teu cercle més proper, compartir com et sents i l'exposició gradual: accions que m'acostin al meu objectiu.
  • Cognitiu: Repetirnos les afirmacions positives de la nostra veu interior. Jo puc, jo sóc capaç.
  • Fisiològic: Exercici físic, respiració diafragmàtica, mindfulness en tasques quotidianes, dormir i menjar bé.

Així, hem de deixar enrere la fase de «pensar» i començar la fase de «fer». Reprendre el nostre diari emocional per posar per escrit aquest per a què i les accions que m'acosten al meu objectiu.

 

Inscriu-te aquí a les nostres jornades de l'Escola de Salut

 

 

 

 

01/10/2024


También te puede interesar