• |
  • |

3 de cada 10 persones treballadores fumen diàriament a Espanya

Proyecto Hombre Umivale Activa web

El tabaquisme és la primera causa de mort evitable del món, amb vuit milions de morts cada any. S'estima que el tabac és el responsable de fins a un 36 % de càncers a escala mundial i de fins al 22 % de les morts per càncer, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

En l'àmbit laboral i segons l'Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions, del Ministeri de Sanitat, el 35,6 % de la població activa a Espanya consumeix tabac diàriament.

Amb aquestes xifres i coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac, el pròxim 31 de maig, des de la mútua Umivale Activa i el Projecte Home València (Fundació A. Miguel Roca) han engegat una campanya informativa i de conscienciació.

“Com que passem bona part de la jornada en un entorn laboral, els espais de treball són els més adequats per realitzar aquest tipus de campanyes de conscienciació d'hàbits saludables i deshabituació al tabac”, ha destacat José Luis Cebrián, tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals i coordinador de l'àrea d'Activitats Preventives de la mútua.

Per la seva banda, Fernando Ribas de Pina, tècnic en prevenció en l'àmbit laboral en Projecte Home València, ha subratllat que des de l'entitat “bolquem tot el nostre saber en la superació d'hàbits potencialment addictius per oferir programes eficaços per a la prevenció i la superació del tabaquisme”.

La iniciativa consta de set publicacions que ambdues entitats difondran a través dels seus canals de comunicació i xarxes socials i en les quals es pretén conscienciar, d'una banda, les persones fumadores dels beneficis de deixar-ho al més aviat possible i, de l'altra, les empreses sobre la utilitat de realitzar campanyes de motivació, facilitar informació, accés i seguiment de programes per a la superació del tabaquisme, per millorar la salut de les seves plantilles.

Les fitxes repassen les principals xifres del tabaquisme en l'entorn laboral i la repercussió del tabac en la salut, especialment en la salut pulmonar i cardiovascular. Ofereixen estratègies per deixar de fumar i bones raons per fer-ho. Destaquen els beneficis a curt i llarg termini i desmenteixen alguns dels falsos mites del tabac. Totes empren un llenguatge senzill i tenen un format esquematitzat i atractiu per poder fer arribar el missatge amb facilitat.

Bones raons per deixar de fumar i estratègies eficaces per aconseguir-ho

Els fumadors poden escurçar fins en 10 anys la seva esperança de vida. Amb cada pipada enviem toxines i substàncies cancerígenes al nostre organisme. Si, a més, ho combinem amb alcohol, multipliquem per trenta el risc de desenvolupar carcinomes orals.

El risc de contreure diabetis és més alt en els fumadors. A més, fumar és un factor de demència i augmenta el risc de sofrir periodontitis. Per fortuna, mai no és tard per deixar de fumar.

Al cap de 20 minuts de deixar de fumar disminueix el ritme cardíac i baixa la tensió arterial; 12 hores després el nivell de monòxid de carboni en sang disminueix i, després de diverses setmanes, millora la circulació sanguínia i augmenta la funció pulmonar. Al cap de diversos mesos la tos disminueix i la respiració millora.

Després d'un any el risc de cardiopatia coronària disminueix a la meitat. Deu anys després de deixar de fumar, el risc de càncer de pulmó es redueix en un 50 %. També disminueix el risc de patir càncer de boca, de gola, d'esòfag, de bufeta i de pàncrees.

Posa't una data per deixar de fumar i ves reduint el consum a poc a poc, comunica la teva intenció de deixar de fumar al teu entorn (el seu suport pot ser fonamental), pren més fruita i verdura i beu aigua. L'activitat física també és important. Si tens l'hàbit de tenir alguna cosa entre les mans, substitueix el cigarret per qualsevol altre objecte.

Tot aquest material ja es pot consultar i descarregar a umivaleactiva.es, a l'apartat de Prevenció de les addiccions.

 

Consulta aquí la campanya

21/05/2024