• |
  • |

120 aniversari Umivale Activa

foto familia

Umivale Activa commemora el 120 aniversari de la Mútua de Contractistes Generals d'Obres i Mestres Paletes de Barcelona, origen de l'entitat i primera mútua d'accidents creada a Catalunya.

Amb motiu de l'efemèride, ha homenatjat més de seixanta empreses, d'entre els mutualistes catalans, que durant aquests 24 lustres han confiat la salut laboral dels seus treballadors i treballadores a la mútua. “És un orgull tenir el seu suport, la seva confiança i la seva fidelitat, i continuarem treballant per merèixer-los 120 anys més”, els ha agraït Ana Benavides, presidenta d'Umivale Activa.

El conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano, s'ha encarregat d'obrir l'acte destacant el moment del naixement de la mútua i la capacitat d'iniciativa de la societat civil catalana coetània per resoldre els riscos emergents de la industrialització. “Després d'aquests 120 anys, a banda de modernitzar-se l'estat del benestar, continua sent imprescindible la concertació social. Sense ser el conseller competent en la matèria, en l'àmbit estatal de la regulació de les mútues hem de ser capaços de ser imaginatius si volem que les mútues tinguin més pes en la lluita contra l'absentisme laboral, a l'hora de trobar fórmules des de la concertació social que permetin afrontar aquests reptes”, ha afirmat el conseller.

Wayne Griffiths, CEO de SEAT & CUPRA, ha donat la benvinguda a l'esdeveniment que s'ha celebrat a CASA SEAT i que ha congregat més de 200 persones. Griffiths ha destacat el compromís de l'empresa per la salut. “Fa dos anys vam apostar per Umivale Activa per a millorar la nostra salut laboral dels nostres empleats i hem avançat molt en aquest temps". Griffiths també ha fet una crida al treball conjunt d'empresa, mútua i administracions públiques, per "buscar solucions als reptes actuals, i en particular, a l'increment de l'absentisme, que ha crescut un 50% a Espanya des de 2019. Tots tenim una gran responsabilitat perquè aquest país sigui més competitiu, i perquè es mantingui com un lloc atractiu per atraure noves inversions".

L'esdeveniment també ha comptat amb la intervenció de Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, que ha remarcat que “no és casualitat que Barcelona fos el bressol d'Umivale Activa en un moment de transformació industrial de la ciutat com poques, quan les condicions de treball, sense mesures de seguretat, exigia millores i protecció d'aquests treballadors. Avui, Barcelona ha evolucionat, igual que ho ha fet Umivale Activa, en pro de la competitivitat de l'economia”.

Per la seva banda, Josefa Beltrán, subdelegada del Govern a Barcelona, ha fet valer la labor d'Umivale Activa durant més d'un segle. “Des del Govern estem convençuts que més drets, i millors, per als treballadors no representen pitjors condicions per a les empreses, sinó tot el contrari, el millor exemple n'és l'última reforma laboral. Mantenim el diàleg social, també amb les mútues, perquè juguen un paper imprescindible en el manteniment d'aquest benestar social.”

La clausura ha estat a càrrec de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, que ha destacat que “avui no només celebrem l'aniversari de la mútua, sinó que celebrem el model de mutualisme català, que genera confiança i seguretat. Això significa guardar un dels tresors més importants del teixit empresarial del nostre país, que són els treballadors i treballadores, i la seva salut laboral. En aquests moments d'incertesa és molt important generar certeses, i la certesa que la nostra salut laboral està en bones mans és una bona notícia”.

 

120 anys d'història de la mútua

El Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques ha estat el responsable de representar totes les empreses homenatjades. El seu president, Josep Antoni Martínez, ha agraït la distinció i ha destacat que “el millor valor amb el qual compta Umivale Activa és que continua tenint la mateixa voluntat dels inicis: curar els treballadors accidentats. Una mostra en són les distincions amb les quals compta”.

Un acte de reconeixement a empreses i institucions que ha comptat, a més, amb la presència del sotsdirector general d'Entitats Col·laboradores amb la Seguretat Social, Diego Rodríguez; el president i el gerent de l'Associació Nacional de Mútues (AMAT), Fernando Casado i Pedro Pablo Sanz; el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos; la degana del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida, Montserrat Cerqueda, així com representants de les empreses mutualistes Iberdrola, Naturgy i Santander.

El 1904 el Gremi de Contractistes i Mestres de Cases de Catalunya va fundar la Mútua de Contractistes Generals d'Obres i Mestres Paletes de Barcelona. Un projecte que, al llarg d'aquests 120 anys, ha aplegat 50 mútues de diferents sectors i territoris.

En l'actualitat, la mútua protegeix la salut laboral de més d'1.572.300 persones treballadores de més de 107.400 empreses associades i té presència en tot el territori nacional.

 

Àlbum de fotos de l'esdeveniment

Vídeo de l'esdeveniment

05/02/2024


También te puede interesar