• |
  • |

Umivale Activa organitza Jornada sobre la situació de l'absentisme laboral a Reus

“La taxa d'incapacitat temporal per contingència comuna està en xifres desorbitades i mai vistes. Això es tradueix en una situació econòmicament insostenible i que requereix que tots els actors socials actuem de manera conjunta.”

Així s'ha pronunciat Josep Nogués, membre de la Junta Directiva d'Umivale Activa i president de la seva Junta Territorial a Tarragona, durant l'obertura de la jornada que ha organitzat la mútua a Reus per abordar les causes de l'empitjorament de la incapacitat temporal.

Una trobada que ha reunit entorn d'una mateixa taula Eugenia Valls, directora de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques de Tarragona (ICAM); Montse Miralles, directora d'RH de la Xarxa Santa Tecla sanitària, social i docent; Rosa Rueda, vicepresidenta PIMEC Baix Camp, patronal de petita i mitjana empresa de Catalunya; Mónica Pérez, responsable de Salut Laboral CCOO de Catalunya, i Joan Llort, secretari general d'UGT del Camp de Tarragona.

La taula ha estat moderada per José María Peiró, catedràtic de Psicologia Aplicada a l'Empresa de la Universitat de València i director de diversos estudis realitzats juntament amb la mútua sobre l'evolució de la incapacitat temporal i la sinistralitat a Espanya.

“El fort creixement del fenomen de l'absentisme requereix una anàlisi detallada i seriosa. L'absència al treball per incapacitat temporal sol ser un fenomen complex que, quan mires d'explicar-lo, té moltes causes: causes personals, causes organitzatives de l'empresa, causes del sistema de salut… Per entendre'l cal analitzar les dades.”

Així, Peiró, abans d'iniciar la taula de debat, ha explicat l'estudi que estan duent a terme en l'actualitat des de l'Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie) i la mútua Umivale Activa. “Una anàlisi en profunditat, amb un volum de dades molt important, atès que som un dels pocs equips de recerca que han tingut l'oportunitat d'accedir a la sala segura de l'INSS i accedir a més de 60 milions de casos d'IT. Això suposa una mostra enorme per entendre tots els aspectes que poden estar incidint en el perquè es donen més casos d'incapacitat temporal en uns sectors respecte en uns altres, en unes ocupacions més que en unes altres, segons edat, gènere… Estem en el procés d'estudiar-ho i estem arribant a informació molt interessant per poder entendre millor el fenomen.”

Peiró ha remarcat la importància de celebrar jornades com aquesta en què es produeix debat entre els col·lectius implicats en la cerca d'“una visió compartida per arribar a acords que permetin avançar pel bon camí, perquè el mal ús d'aquesta prestació pot posar en risc la seva continuïtat i eficàcia”.

 

Taula rodona per analitzar-ne les causes i aportar propostes de millora

Després de la seva intervenció, Peiró ha donat pas als membres de la taula, que han debatut els motius i interpretacions, a la vista de les xifres, i les seves propostes o actuacions de millora des de les seves institucions per poder fer el sistema sostenible.

Per a Rosa Rueda, vicepresidenta de PIMEC Baix Camp, les empreses tenen un gran problema pel que fa a l'absentisme laboral perquè “provoca pèrdua de competitivitat i de productivitat. Els canvis normatius tampoc afavoreixen, per la qual cosa cada vegada és més difícil que les empreses siguin rendibles i trobin treballadors. No tenim treballadors més feliços, de manera que alguna cosa no estem fent bé, i el sobrecost és inassumible. O tenim un canvi de tendència en l'absentisme o tindrem problemes importants per a la nostra economia”.

El mateix opina Montse Miralles, directora d'RH: “Si no ha canviat res des de 2019 és perquè alguna cosa estem fent malament. Els costos de les baixes són altíssims tant per a l'empresa com per al sistema. Evidentment, una persona malalta té dret a la retribució, però les empreses no saben quant durarà aquesta baixa, si has de buscar substitució… Cal una major comunicació”.

Els canvis normatius també són un detonant per a Eugenia Valls, directora de l'ICAM, “perquè no ajuden a reduir les llistes d'espera en la sanitat pública”. “Està molt bé la societat del benestar en la qual cada vegada tenim més drets a permisos, ajudes…, però no podem abusar del sistema”, ha destacat Valls.

La saturació de la sanitat tant en les llistes d'espera com en l'atenció primària ha estat també un tema comú. Per a Mónica Pérez, responsable de salut laboral de CCOO de Catalunya, hi ha una “falta de metges, falta d'inversió en nous equipaments i tècniques”. El mateix opina Joan Llort, secretari general d'UGT del Camp de Tarragona. “Cal millorar els recursos d'atenció primària, perquè tots paguem impostos i necessitem uns serveis de qualitat.”

Una de les propostes de millora que s'han exposat en la taula per alleugerir aquesta saturació és optimitzar tots els recursos dels quals disposem. “En aquest sentit, pensem que podríem recolzar-nos més en les mútues a l'hora de gestionar les contingències comunes i que aquestes poguessin donar altes i baixes”, destaca Rosa Rueda.

També per a Eugenia Valls és important “revisar els sistemes de treball entre els diferents organismes mèdics, així com poder disposar de bases de dades compartides. Treballem de manera molt arcaica quan la tecnologia podria aportar tantes millores en la comunicació entre els diferents organismes”.

Els membres de la taula també han identificat la necessitat d'actuar més en la prevenció de riscos laborals, de reduir burocràcia i redundar en formació i informació de campanyes de divulgació per poder canviar paradigmes.

Mario Basora, president de la Cambra de Comerç de Reus, ha estat l'encarregat de clausurar la jornada que ha congregat més d'un centenar de persones a les instal·lacions de la mútua a Tecnoparc (Reus).

 

11/06/2024


También te puede interesar