• |
  • |

Umivale Activa insta a buscar solucions per atallar les absències laborals per IT

fotos ago 2025_1

  • Héctor Blasco: “Necessitem una solució d'estat en què tots els agents implicats treballem per solucionar el problema que tenim, assegurant les prestacions a totes les persones que les necessitin i vetllant perquè no es produeixin els abusos en la prestació per IT”
  • Umivale Activa tanca 2024 amb 1.616,93 milions d'euros d'ingressos i un resultat positiu de 6,28 milions d'euros
  • L'Assemblea General ha acordat aportar 8,04 milions d'euros al fons de reserva de la Seguretat Social
  • La presidenta d'Umivale Activa rep el segell d'Excellència Europea EFQM 700, la més alta distinció de la certificació internacional

 

L'Assemblea General d'Umivale Activa, Mútua Col·laboradora amb la Seguretat Social núm. 3, ha aprovat els resultats econòmics corresponents a l'exercici 2024. Un any que la mútua tanca amb uns ingressos integrats de 1.616,93 milions d'euros, bàsicament per cotitzacions socials, i un resultat positiu de 6,28 milions d'euros.

L'Assemblea General ha acordat destinar al fons de reserves 369,63 milions d'euros, dels quals Umivale Activa aportarà a les arques públiques de la Seguretat Social 8,04 milions d'euros.

Ana Benavides, presidenta de la mútua, en representació del Banco Santander, ha estat l'encarregada de dirigir la sessió acompanyada per la presidenta del CEPYME, Ángela de Miguel, i del director general, Héctor Blasco.

La presidenta de CEPYME s'ha referit al problema que per a les empreses suposa l'alta taxa d'absentisme, que afecta de manera especialment significativa a les pimes, “que compten amb estructures més reduïdes i menor capacitat d'absorció de l'impacte operatiu de les absències, genera costos inassumibles que afecten directament la competitivitat de les empreses i impacten de manera negativa en la seva eficiència, en la seva rendibilitat i en el propi clima laboral”. Per això, ha remarcat la necessitat de millorar la gestió i reforçar la inspecció i ha posat en valor el paper de les mútues.

Estudi sobre l'evolució de la IT a Espanya

Blasco ha aprofitat l'acte per desgranar les principals conclusions del recent estudi socioeconòmic sobre l'evolució de la IT i la sinistralitat a Espanya, elaborat junt amb l'Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie). “No hi ha hagut cap estudi fins ara tan en profunditat sobre el fenomen de les absències laborals per motius de salut a Espanya. No és una estadística, és la mostra completa del que ha ocorregut del 2018 al 2023 al nostre país”, ha subratllat.

“Tot i que amb diferències notables, la IT empitjora en tots els eixos d'anàlisi (sectors, territoris, franges d'edat, gènere…), però això no justifica aquest considerable increment de les absències, tampoc la penositat ni la precarietat d'alguns sectors. Paradoxalment, tampoc no creix la IT per un problema de salut, encara que estem lluny de l'excel·lència”, ha assenyalat Blasco.

Així, l'estudi assenyala les baixes de llarga durada, que s'han duplicat, i l'augment de persones que sumen més d'un procés a l'any (repetidors) com a factors determinants per explicar el màxim històric d'absentisme per IT registrat. També identifica els diagnòstics més difícils d'objectivar (les àlgies i la salut mental) com els que acaparen més de la meitat de l'indicador d'IT.

A parer de Blasco, “la normativa tant estatal com sectorial està darrere de l'increment de la IT. El nostre ordenament jurídic no ha envellit bé, ja ens ho va demostrar la crisi anterior. La societat ha canviat i la normativa ha complicat tant la gestió sanitària com el control dels processos, de manera que ha afavorit la descoordinació, les ineficàcies i el mal ús i abús de la IT”, ha afirmat. “Els convenis col·lectius tampoc no hi han ajudat, ja que en l'actualitat la pràctica totalitat complementen el salari en IT; és just que guanyin igual o més els que no van a treballar que els que sí que hi van?”, s'ha preguntat.

“La nostra gallina dels ous d'or es diu estat del benestar i, si no aprenem a cuidar la gallina i ens obstinem tots a treure-li els ous abans d'hora, als nostres fills sols els deixarem problemes i deutes. Necessitem una solució d'estat en què tots els agents implicats treballem per solucionar el problema que tenim, assegurant les prestacions a totes les persones que les necessitin i vetllant perquè no es produeixin els abusos en la prestació per IT”, ha conclòs.

Principals xifres d'Umivale Activa

Per a la mútua, aquest ha estat un any de creixement, ja que ha superat l'1.664.000 persones treballadores protegides, donant cobertura a més de 107.130 empreses mutualistes, tal com s'ha presentat en l'Informe de govern corporatiu i sostenibilitat.

Umivale Activa disposa d'una xarxa assistencial de 115 centres propis repartits per tot Espanya. La mútua ha tancat l'any amb l'ampliació i reforma de les clíniques de Catarroja, Port de Sagunt i Cocentaina, amb l'obertura de nous centres assistencials a Calp, Port de València i amb el trasllat de les clíniques de Palma, a Mallorca, i Mataró a locals més amplis i millor situats. A més, s'han executat obres d'adequació en nou clíniques, entre aquestes la reobertura de la clínica de Reus-Tecnoparc.

Durant el passat any, Umivale Activa va gestionar 1.162,22 milions d'euros en prestacions econòmiques de la Seguretat Social per contingències professionals i comunes, prestacions per risc durant l'embaràs i lactància, cura d'infant menor malalt i per cessaments d'activitat del col·lectiu de persones treballadores per compte propi.

La mútua va dur a terme prop de 585.300 processos assistencials el 2024, dels quals més de 462.800 van ser per contingència comuna. Compta amb més de 1.700 professionals, dels quals el 63,5 % són professionals sanitaris.

L'acte, que s'ha celebrat a l'Hotel Balneario Las Arenas de València, ha comptat també amb la presència  dels representants del BBVA i Iberdrola, que ostenten sengles vicepresidències, així com amb altres membres dels seus òrgans de govern, com Santander Consumer Finance, grups Indra, Naturgy, Iberdrola Generación, Consum o Grupo Palma.

Hi han assistit, a més, Salvador Navarro, president de la CEV i vicepresident de la CEOE, Alberto Ara, vicepresident de la Federació Autònoms ATA i president d'ATA Comunitat Valenciana.

La celebració de l'Assemblea General ha servit també de marc per rebre novament el Segell d'Excel·lència Europea EFQM 700. Es tracta de la més alta distinció que contempla aquesta certificació internacional, que reconeix la gestió excel·lent, innovadora i sostenible de les organitzacions. La mútua Umivale Activa va ser la primera organització espanyola a aconseguir el distintiu després del canvi de requisits del model d'EFQM el 2020, i en l'actualitat és una de les tres entitats espanyoles que compten amb el distintiu.

 

  

 

04/07/2025


También te puede interesar