• |
  • |

Desmuntant mites sobre l’alcohol: nova campanya de prevenció

manos sujetando alcohol

Considerada una de les substàncies psicoactives de major impacte nociu, l’alcohol està vinculat a més de 60 patologies que danyen greument el cor, el cervell, el fetge, el pàncrees i els sistemes gastrointestinal, muscular i ossi. Així mateix, el seu consum s’associa a un risc elevat de patir càncer de fetge, còlon, mama, cavitat oral i recte.

En l’àmbit professional, el consum d’alcohol i d’altres drogues constitueix un dels principals factors de risc en la sinistralitat laboral, estant present en entre un 15 i un 30% dels accidents de treball. Resulta alarmant que, segons dades de l’Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions, el 80% de les persones que pateixen problemes amb l’alcohol siguin treballadores.

Per abordar aquesta realitat, i en el marc del Dia Mundial sense Alcohol, la mútua Umivale Activa ha tornat a unir forces amb Projecte Home València en una campanya informativa i de sensibilització que té com a objectiu principal desmuntar els mites i les falses creences que persisteixen sobre el consum d’alcohol. Aquesta iniciativa, presentada en format audiovisual, es pot visualitzar també com a contingut interactiu, amb la possibilitat de respondre preguntes sobre el contingut visionat, ajudant així a consolidar coneixements.

Amb aquesta col·laboració, Umivale Activa i Projecte Home València refermen el seu compromís amb la promoció d’entorns laborals més segurs i saludables, posicionant la prevenció com l’instrument més efectiu per combatre les addiccions.

Aquest material es pot consultar i descarregar a umivaleactiva.es, a l’apartat de Prevenció de les addiccions.

Falsos mites de l’alcohol

Mite: El consum d'alcohol és beneficiós

Realitat: Qualsevol consum pot implicar un risc. El més beneficiós és no consumir alcohol. L'alcohol o les begudes alcohòliques contenen etanol, una substància psicoactiva i tòxica que pot causar dependència. El consum d'alcohol, fins i tot en quantitats baixes, comporta riscos per a la salut; la majoria dels danys relacionats amb l'alcohol provenen d'un consum excessiu d'alcohol, sigui episòdic o continu.

 

Mite: L'alcohol facilita les relacions sexuals

Realitat: Al contrari, el consum d'alcohol pot dificultar i, fins i tot, impedir mantenir les relacions sexuals plenes. A més pot portar a mantenir relacions de risc.

 

Mite: L'alcohol és bo per al cor.

Realitat: Els estudis posen de manifest que fins i tot petites quantitats d'alcohol poden fer que augmenti el risc de patir malalties cardiovasculars, tals com: malalties coronàries, accidents cerebrovasculars, insuficiència cardíaca, cardiopatia hipertensiva, fibril·lació auricular i aneurisma. Fins avui no s'ha trobat cap correlació fiable entre el consum moderat d'alcohol i un menor risc de malalties cardíaques.

 

Mite: Algunes begudes alcohòliques són millors que altres.

Realitat: Els estudis científics mostren que no hi ha diferències entre els diferents tipus de begudes alcohòliques. Per tant, no se'n pot recomanar cap.

 

Mite: Beure alcohol només els caps de setmana no produeix danys en l'organisme.

Realitat El consum d'alcohol sempre produeix dany. Hi ha patrons de consum més nocius: la quantitat (com major quantitat, més dany) i la intensitat (mateixa quantitat consumida en menys temps, major dany). El consum de cap de setmana produeix danys; si, a més, és en quantitat i ens en fem un tip, major dany.

 

Mite: L'alcohol ajuda a sortir de les hores baixes, a superar el cansament i a estar més animat i en forma.

Realitat: El consum abusiu d'alcohol fa perdre el control sobre les emocions i els sentiments. Després d'una breu sensació de benestar, si s'està trist o deprimit, aquesta situació s'aguditza. Així mateix, es produeix una major fatiga física i més son; també es perd força i coordinació.

 

Mite: El consum d'alcohol fa entrar en calor i combat el fred.

Realitat: L'alcohol produeix una sensació momentània de calor en dilatar els vasos sanguinis i dirigir la sang cap a la superfície de la pell, però al cap de poc temps la temperatura interior del cos disminueix i se sent més fred. Per això, en situacions d'embriaguesa cal abrigar la persona i proporcionar-li calor i mai no intentar espavilar-la amb dutxes fredes.

 

Mite: L'alcohol és un aliment.

Realitat: L'alcohol engreixa, però no alimenta. Augmenta la producció de greix en l'organisme. El seu consum incrementa el risc de nombroses malalties, hepàtiques, cardíaques, diferents tipus de càncer, així com depressió i ansietat, entre d'altres. Incloent-hi el risc d'alcoholisme.

 

 

10/11/2025


También te puede interesar