• |
  • |

Quina relació existeix entre salut laboral i alimentació? la importància de triar aliments de qualitat

vida-saludable

Segons l'Organització Mundial de la Salut, la salut laboral és una activitat multidisciplinària que promou i protegeix la salut de les persones treballadores, on es busca controlar els accidents i les malalties mitjançant la reducció de les condicions de risc. En aquest sentit, una bona alimentació juga un paper essencial en la prevenció de malalties cardiovasculars i de caràcter no transmissible com l'obesitat, la diabetis, la hipertensió i les dislipèmies.


El benestar i salut laboral juntament amb l'alimentació són un binomi preventiu a partir del qual aconseguim que les treballadores i els treballadors tinguin un millor estil de vida, l'ànim i l'energia diària. Sense oblidar-nos que portar una dieta saludable i exempta de mancances maximitza el rendiment i redueix l'absentisme laboral.


Si en l'empresa es duen a terme accions per a crear un ambient laboral saludable, això també ajudarà i incentivarà al fet que es practiquin altres hàbits saludables com l'esport.


Per tant, si fomentem una alimentació saludable i equilibrada invertirem en salut i seguretat en el treball.


I ara, passem a l'acció! Quins són els hàbits alimentaris que considerem saludables per a començar a practicar en el dia a dia?

- Consumir fruites i verdures i amb això afavorir la ingesta d'aliments d'origen vegetal.

- Prendre dues racions de lactis (llet o iogurt) al dia. I en el cas que decideixis prendre begudes vegetals, que no tinguin sucres afegits.

- Triar aliments proteics de qualitat com a llegums, ous, peixos blancs i blaus i carns magres (pollastre, titot).

- Optar per cereals integrals com pa, pasta o arròs integral.

- Emprar tècniques culinàries saludables: forn, vapor, planxa, etc.

- Preparar plats saludables i apetitosos.

- Triar aliments com l'oli d'oliva verge extra, fruïts secs, llavors, peixos blaus i alvocat per a prendre greixos de qualitat.

- Beure aigua com a beguda principal.

- Planificar ingestes saludables.

- Realitzar una compra conscient i saludable.


Has pres nota de tots ells? No t'oblidis que hi ha altres hàbits saludables que també són interessants incloure en el nostre dia a dia per a tenir un estil de vida més saludable.

- Distingir entre fam fisiològic i fam emocional.

- Menjar a poc a poc.

- Dormir les hores recomanables.

- Practicar activitat física i exercici físic.


M'imagino que et podràs fer una idea dels beneficis i motius per a dur a terme uns hàbits alimentaris saludables, però te'ls deixem anotats perquè prenguis més consciència de portar una alimentació sana.

- Bona aportació de fibra, proteïnes de qualitat, greixos saludables i hidrats de carboni complexos no refinats.

- Aport de vitamines i minerals.

- Disminució i prevenció de les malalties cardiovasculars (ECV).

- Ens allunya dels factors externs que ens envolten i que poden conduir al sobrepès o obesitat.

- Fomenta l'autocura.

- Ens fa sentir-nos més feliços i satisfets.


Ara bé, si encara no saps o no has identificat quins són els hàbits alimentaris poc saludables o aquells que poden estar fent que portis una mala alimentació, revisa aquests hàbits:

- Consumir més de 25g de sucre afegit i lliure al dia.

- Prendre més de 5g de sal, tant de la visible (la que tirem als aliments) com la invisible (la que es troba afegida en els aliments envasats).

- Triar en excés carns vermelles (vedella, porc, xai) i processades (embotits i companatges).

- Ingerir diàriament o “moderadament” alcohol o pels “suposats” beneficis cardiovasculars.

- Abusar del menjar ràpid, aliments precuinats poc saludables, ultra processats o snacks de sabors.


I quines són les conseqüències i motius per a reduir els hàbits alimentaris poc saludables?

- Augment de greixos saturats (palma) i hidrogenats.

- Abundant quantitat de sucre afegit i lliure i calories buides.

- Increment de sal i glutamat monosòdic (E-621)

- Aportació d'hidrats de carboni refinats.

- Escàs o nul·la aportació de vitamines, minerals i fibra.

- Afavoreix l'aparició de malalties cardiovasculars (ECV).

- Afavoreix l'obesitat.

- Afavoreix persones més vagues i sense capacitat de pensament.

- Incentiva poca motivació per aprendre

- Dificulta la recuperació i reposició dels nutrients.

 

Ja coneixem la relació que existeix entre la salut en el treball i l'alimentació i la importància de triar aliments de qualitat, t'uneixes al canvi d'hàbits alimentaris?

Consulta aquí el material de la jornada

Inscriu-te aquí a les nostres jornades de l'Escola de Salut

> Tornar a la Newsletter

19/05/2023


También te puede interesar