• |
  • |

Umivale Activa celebra la seva Assemblea General posant el focus en l'absentisme laboral

Asamblea general 2024 mesa

L'Assemblea General d'Umivale Activa, Mútua Col·laboradora amb la Seguretat Social núm. 3, ha aprovat els resultats econòmics corresponents a l'exercici 2023. Un any que la mútua tanca amb uns ingressos integrats d’1.475’15 milions d'euros, bàsicament per cotitzacions socials, i un resultat positiu de 21,23 milions d'euros.

L'Assemblea General ha acordat destinar al fons de reserves 370,11 milions d'euros, dels quals Umivale Activa aportarà a les arques públiques de la Seguretat Social 19,09 milions d'euros. “Xifres que ens continuen situant com un dels referents del sector, tant en eficiència en la gestió de recursos públics com en productivitat”, segons ha posat en valor Ana Benavides, presidenta de la mútua en representació del Banco Santander.

Benavides ha estat l'encarregada de dirigir la sessió acompanyada pel conseller de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Marciano Gómez, i del director general, Héctor Blasco.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha afirmat que la Conselleria de Sanitat i Umivale Activa "tenim l’objectiu comú d’elevar el nivell de salut dels valencians. Vostès, com a mútua, cuiden als professionals sanitaris i nosaltres, com a conselleria, cuidem dels ciutadans, però compartim l'interès per millorar la qualitat de vida dels valencians".

Així mateix, ha anunciat que el seu departament està treballant "en un acord pel qual es declara d'interès públic el desenvolupament d'una segona activitat de caràcter assistencial en les mútues d'accidents de treball i malalties professionals pel personal facultatiu dependent del sistema valencià de salut".

L'acte, que s'ha celebrat a l'Hotel Balneario Las Arenas de València, ha comptat també amb la presència dels representants d’Iberdrola i Mercadona, que ostenten les vicepresidències, així com amb altres membres dels seus òrgans de govern com els grups Indra, Naturgy, Vall Companys i Vicky Foods. Hi han assistit, a més, José Vicente Morata, el president de la Cambra de comerç de València, la presidenta de la CEV-València i vicepresidenta de la CEV, Eva Blasco, Mario Basora, president de la Cambra de Comerç de Reus i nombrosos representants d'altres empreses mutualistes com Prosegur, Universitat de València, Universitat Politècnica o Universitat Catòlica de València.

 

120 anys d'Umivale Activa

L'Assemblea també ha fet al·lusió a la commemoració del 120 aniversari de la mútua, atès que el seu origen es remunta al 1904, amb el naixement de la Mútua de Contractistes Generals d'Obra i Mestres Paletes de Barcelona.

Un any de creixement tant pel que fa a empreses associades, més de 107.430 empreses, i població protegida, que ja són vora 1.575.300 persones treballadores, tal com s'ha presentat en l'Informe de Govern Corporatiu i Sostenibilitat.

Benavides també ha valorat la xarxa assistencial de 112 centres propis repartits per tot Espanya i els vora 1.700 professionals.

Durant el passat any, Umivale Activa va gestionar prop de 1.037 milions d'euros en prestacions econòmiques de la Seguretat Social per contingències professionals i comunes, prestacions per risc durant l'embaràs i lactància, cura d'infant menor malalt i per cessaments d'activitat del col·lectiu de persones treballadores per compte propi.

 

Estudi sobre l'absentisme laboral junt amb l'Ivie

La presidenta d'Umivale Activa ha aprofitat la seva intervenció per posar el focus en “la sorprenent i pèssima evolució de les absències per motius de salut, que són un llast massa feixuc per a la productivitat i competitivitat del nostre país i que posen en risc la sostenibilitat del sistema de Seguretat Social”.

Mai a Espanya, ni durant la pandèmia, havíem arribat a xifres tan negatives: el 2023 es van perdre per Incapacitat Temporal el 5,33 % de les hores pactades, un 29,35 % més que el 2019 (any previ a la pandèmia) i un escandalós 97,17 % més que el 2013, quan toquem fons amb la crisi econòmica”, ha detallat.

En la cerca de solucions, la mútua ha engegat el 2024, amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie), un projecte per estudiar els factors determinants de l'absentisme laboral.

Durant l'acte els autors d'aquest han presentat als membres de l'Assemblea General les principals conclusions fruit dels tres informes ja publicats.

08/07/2024


También te puede interesar