• |
  • |

Saps què és el text neck i com t'afecta?

text neck

El text neck o coll de text és el trastorn provocat per la posició cap endavant i cap avall del cap, del coll i de les espatlles de forma prolongada, a causa de l’ús excessiu i inadequat de dispositius mòbils.

Una inclinació que causa una forta pressió sobre la columna vertebral en incrementar el pes que suporta el coll, que en cas dels adults pot arribar a assolir els 27 quilos en una inclinació de cap de 60 graus.

La mútua Umivale Activa ha posat en marxa una campanya informativa amb motiu de la Setmana Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball, que anualment organitza l'Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball (EU-OSHA), i que enguany continua posant el focus en els trastorns musculoesquelètics o TME.

"L'ús prolongat de dispositius mòbils, la seva utilització inadequada o la higiene postural incorrecta durant el seu ús, són les principals causes d'aquest trastorn que cada vegada afecta més població a causa de l'alt nivell d'ús d'aquests dispositius", destaca des del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua José Luis Cebrián, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals.

Entre els seus símptomes més destacats es troben el dolor a la regió cervical, les contractures a la zona cervical i dorsal alta, les cefalees i la rigidesa de coll.

La campanya es compon d’un audiovisual i una fitxa informativa amb recomanacions ergonòmiques per prevenir aquest trastorn, i una guia tècnica dirigida a prevenir els trastorns musculoesquelètics en general, amb exercicis pràctics per a cadascun dels sistemes articulars. El pròxim dia 26 d'octubre a més s'oferirà una jornada pràctica en línia d'Escola d'Esquena en directe per als mutualistes.

 

Consells per prevenir el text neck

Quan l’angle d’inclinació del cap és més gran durant l’ús d’aquests dispositius, la tensió sobre la columna és més gran, per la qual cosa és aconsellable adoptar postures neutrals. Aixecar el dispositiu a l’altura dels ulls, en un angle d’uns 30º per protegir el coll i els canells.

Intentar mantenir l'esquena recta per evitar abaixar el cap. També és aconsellable fer exercicis d’estirament de coll i d’espatlles.

Evitar postures estàtiques durant molt de temps seguit i realitzar pauses cada quinze minuts, per mirar cap amunt i portar el coll a una posició neutral.

Mantenir un estil de vida actiu. El sedentarisme associat a l'ús de les noves tecnologies augmenta el risc de desenvolupar la síndrome del text neck però també obesitat, diabetis i osteoporosi.

Tots aquests materials es poden consultar i descarregar al web umivaleactiva.es, a l’apartat de Prevenció i Salut, a la secció destinada a la higiene postural.

20/10/2022